Prvý výlet nepriniesol také očakávané výsledky aké sa podľa počierných matrón, ledva viditeľných za kopami hríbov na trhoviskách dali predpokladať. Nuž, nemám tak početnú rodinu, ktorá sa vyrojí do lesa ako menšia rota a v rojnici doslova prešmejdí centimeter po centimetri. Chvála Bohu, že nemám. Živiť pätnásť krkov deň čo deň, to chce nielen podporu od štátu, ale hlavne nekonečnú drzosť a šikovnosť s ktorou sa títo naši spoluobčania už musia narodiť, pretože to , sa jednoducho nedá naučiť.
Nuž povedzte, nestojí takýto pohľad za tých pár kilometrov v nohách? Takto by to nenaaranžoval ani Saudek. Pardón, ten je skôr na baby. |
Huby sa čistia priamo na mieste kde ich nájdeme. Jednak nám to ušetrí neskôr kopu času a na druhej strane, považujem za akúsi povinnosť nechať na mieste nálezu aspoň korene, podhubie, ktoré ako asi mylne predpokladám, je zárukou nového vyrašenia hríbu na mieste nálezu. Nuž čo, každý máme nejaké predstavy. |
Sprcha je blahodárny vynález. Osvieži a dokonca i čistí. To mi pripomína ten vtip, ako malý cigán vrieska, že už chce von spod sprchy. -Už som osprchovaný mama, už mi vidno sveter! |
Cestou z hubačky sme "úplnou náhodou" míňali predavačov tiež jesennej lahôdky, burčiaku. To auto zastavilo celkom samé. Nie a nie sa pohnúť. |
Zázrak rodenia sa červeného vína. Sladký, až sa jazyk lepí. Toto keby poznali bohovia na Olympe, nikdy by neoslavovali "ambróziu". Tak si trošku dáme do nosa, nech nám ide práca od ruky. |
Do vrelej vody vsypeme dve kopcové čajové lyžičky soli a jednu kyseliny citrónovej. Kyselinu? Že prečo? |
Prevarené, už "vyškolené" hríby scedíme a prepláchneme studenou vodou. Obsah sitka pred prevarením a po ňom je jasne rozdielny. |
Na dno pohárov (mimochodom menších, od horčice), dáme cibuľu. Používam červenú kombinovanú s bielou. Na spodok dva mesiačiky, iné môžeme dať do stredu alebo na vrch. Na jeden "moderný horčičák" (pohárik), potrebujeme minimálne 200g surových hríbikov, na to nezabudnite! Zalejeme nálevom. Ja používam normálny sladkokyslý, pripravený podľa návodu na obale, tak ako pri uhorkách. Akurát kôpor vynechávam. Nuž, ale ak by niekto chcel, môže si nielen nálev, ale i obsah ochutiť chrenom, cesnakom, chilli papričkami, videl som hríbiky s mrkvou a šparglou či olivami, fantázii sa na kulinárskom poli medze nekladú. |
A tu už vidieť, ako spokojne si naše sústa hovia v pohári. Nikto sa nikam netlačí, nikto nechce byť skôr prehnaný tráviacim traktom. Berú svoj údel taký ako je. Keď prídu na radu ... |
Mňam. Škoda že necítite tu almáziu na jazyku. No, vyzerá to, že prázdny pohár znamená sucho v studni. Idem sa pozrieť či tam ešte niečo neostalo. |
Ešte aspoň pár kvapiek hovorím si. Potom mi došlo, že som doma sám. |
To je ono. Dary slnka, prírody a Boha pretavené do opojného lahodného moku. |
A tu máme výsledok. Po zatvorení som hríby sterilizoval, teda skôr varil v hrnci ďalších päť minút. Neodporúčam variť dlhšie. Raz som bol na návšteve, kde sterilizovali hríby DVE! hodiny. Mal som neskôr to "šťastie" musieť takto upravený produkt okúsiť. Fuj. Čisté blato s hlienom pretavené do jednej kaše. |