Počasie už v lete naznačovalo, že tento rok si hubári na západe prídu na svoje. Minuloročné sucho spôsobilo značný deficit v našich zásobách. Toto leto (ak sa to letom dá nazvať), sa vyznačovalo rýchlym striedaním slnečných a daždivých dní, teplotnými a tlakovými skokmi, o ktorých by senzibilní jedinci a posádky záchraniek vedeli rozprávať svoje. Podľa očakávania sa hubylnica Záhoria (slovo odvodené od "obilnice", dávam do pozornosti jazykovedcom), otvorila naplno a hubičky, huby i hubiská z nej len tak padajú.
Všetky fotografie pochádzajú z tej istej lokality, len čas a poloha slnka je iná ;-)
Srdiečko každého hubára poskočí o meter a tep sa mierne zvýši, keď narazí na takýto dubáčik. Skutočne ich je v tejto sezóne neúrekom. Oproti suchohríbom je však ich aróma oveľa slabšia. Podobne zaostávajú i chuťou. Cenené sú najmä kvôli tvrdej dužine stonky i klobúka. Ideálny hríb na sušenie. Tvrdý až krehký, takmer nepije okolitú vlhkosť, rozmery vo veľa prípadoch ďaleko prevyšujú suchohríby na ktoré nedám dopustiť. Ak ma niekto stretne na ceste z lesa, rád vymením svoje nazbierané dubáky za suchohríby ... |
Typický suchohríb hnedý. Xerocomus badius. Napriek tomu, že atlasy ho označujú iba ako "jedlý" (kým dubáčiky za "jedlé a vynikajúce"), je to hríb No.1. Okrem arómy, ktorou obohatí všetky pokrmy do ktorých ho pridáme, uvolní aj v sebe obsiahnuté farbivo a pokrm dostane nádhernú nahnedlú farbu. |
Macrothylacia rubi. Že neviete čo to je? Priadkovec černicový. Ide o húsenicu tohoto druhu motýľa, ktorý sa pokojne špacíruje po jemnom machu, ako by si oň česala svoj kožuštek. Hubári sú ľudia (teda aspoň väčšina), spätí s prírodou v ktorej sa pohybujú. Obdivujú jej tajné zákutia, jemné nuancie, flóru i faunu. Do takéhoto celku nepochybne patrí i široká plejáda hmyzu. Nepamätám si, že by som sa v lese ohnal po niečom inom ako po komárovi. |
Lesy Záhoria sú široké a dlhé. Dá sa v nich nielen zablúdiť, ale aj dokonale stratiť napriek tomu, že v čase hubárskej sezóny sú preplnené hubármi. Nie je problém stretnúť známeho, na ktorého sme v meste, jak je rok dlhý, nenarazili. Zaujímavé je však správanie sa jednotlivých dvojíc, skupiniek. Jedni sa rozbehnú po lese krokom, až by im závideli naši reprezentanti v rýchlej chôdzi. Hubárčenie je však o hľadaní v pokoji, nie o rýchlosti. Ďalší sa postavia do rojnice a rozprávajú sa intenzitou fanúšikov futbalových stretnutí. A tak som sa na poslednej hubačke dozvedel, že chlapík v čiernej veste má nevernú ženu, že táto lokalita stojí za ho... uby, Karpaty sú Karpaty, že malý Filipko sa včera pos... napriek tomu, že má päť, že cena za jogurt v ... sa rovná zdieraniu ... |
Vo všeobecnosti je voľný pohyb psov bez majiteľa po lese a poľovných revíroch zakázaný. Ak poľovník naďabí na psa, voľne sa túlajúceho, má dokonca povinnosť zviera odstreliť. Tak to hovoril zákon, keď som ešte na poľovačky chodil. Tento krásavec je z neďalekej dedinky a chodí hubárčiť so svojím majiteľom. Tu bol prítulný ako mačka... neskôr, keď sa dostal do svojho teritória, ktoré mu je zverené k ochrane, stal sa z neho doslovný "baskervilčan". |
Každý les sa dá označiť ako osobitý biotop. Má svoje prírodné podmienky, svojich obyvateľov, niektorí žijú v symbióze, iní sú potravou predátorov, v podstate však v každom takomto celku funguje krehká rovnováha. |
Vráťme sa k hríbikom... a vraj z tejto ani smrť mať nebudete, len vám bude neskutočne .... zle. |
Aj takto sa rodí dubák... Tento hríb má jednu zvláštnosť. Je veľmi premenlivý čo sa týka výzoru v závislosti od miesta kde rastie a môže ísť iba o desiatky metrov. Ak by som použil hantírku mykológov, povedal by som, že tvorí mykorrhizu s rôznymi stromami, či už listnatými alebo ihličnatými. |
Začíname rekapitulovať. Na stole sa objavilo 8050 g hríbov. Dubákov bolo 1446 g, suchohríbov 6604 g. Všetko sakumprásk za tri hoďky zbierania vo dvojici. |
Prevážna väčšina suchohríbov nebola väčšia ako 7 cm, ich osud bude spečatený v zaváraninových fľaškách. Ak by ste si chceli prečítať celý foto návod ako ich zavárať, tu je: Zaváranie húb je rozprávka |
Naložené hríbiky, pripravené k sterilizovaniu. Nemám parák s teplomerom a tak si vypomáham obyčajným hrncom s vodou. Fľaše ponorené do troch štvrtín zohrievam na šporáku v kuchyni. Ak na viečku už kvôli teplote neudržím prst, začnem odpočítavať dobu sterilizácie. |
Menšia časť dnešného úlovku (no o to väčšia), sa na zaváranie nehodí. Tu nastupuje klasika a byt začne voňať lesom a nezameniteľnou hubovou arómou. |
Na záver dve náladovky. V tichu lesa si stačí sadnúť na pník a poobzerať sa vôkol seba. |
Do videnia na potulkách záhoráckou hubylnicou. |