pavel ondera
Ostrokyslá jednoducho a po našom - fotorecept
Čínska kuchyňa uchvátila mnohých. Obyčajná ostrokyslá polievka.
Egoista, ale už s tým bojujem, optimista, ale s realistickým pohľadom, snílek s nohami na zemi. Zoznam autorových rubrík: Sranda musí byť, Taxikárske story, Realita života, Kresťanstvo včera a dnes, Cez objektív, Dutá vŕba, Poviedky, Recepty, Názory, Bratislavské kostoly
Čínska kuchyňa uchvátila mnohých. Obyčajná ostrokyslá polievka.
Na jarmokoch, trhoch máloktorý mäsožravec odolá cigánskej ... pečienke samozrejme. Jej osobitú vôňu a chuť ťažko vykúzlime v domácich podmienkach. Môžeme sa o to však pokúsiť.
Chlapi sa väčšinou domnievajú, že varenie je jednoduchou vecou a povinnosťou ženy. Ženy naopak zastávajú postoj, že a ak sa muž do toho pustí, k vareniu potrebuje okrem správne pripravených ingrediencií najmenej dve ruky, ktoré mu chystajú, a hlavne po ňom upratujú, nakoniec ho je potrebné do nebeských výšin vychváliť. Ako to vyzerá, keď sa muž o všetko postará sám?
Tak takáto otázka padne vždy koncom týždňa vo väčšine rodín. Slovenská klasika, rezne na sto a jeden spôsobov už lezú krkom, podobne ako guláše, sviečková alebo fašírky. Vyhrabal som z pamäte recept mojej mamy, ktorý z času na čas úspešne uvediem do rodinného života. Kuracina "ala Tabacco".
Tak na toto ročné obdobie sa nesmierne teším. Zbieranie húb v našom kraji patrí k neskoro jesennej, ale dlho očakávanej udalosti. Nažhavení hubári denne sledovali správy o výskyte húb, kontrolovali trhoviská, najistejšie barometre rastu toľko očakávanej pochúťky. Kúpiť si zavarené či nasušené hríby dokáže každý. Bez urážky, čaro spočíva v zbieraní a samotnej úprave. Dnes sa venujem zaváraniu sucháčov z hubárskej obilnice, Záhoria.
O manželoch, ktorí radi varia sa hovorí, že je to len vtedy ak nato majú chuť, keď sa chcú zavďačiť, že každodenné varenie by nevydržali. Aj keď platí, na každém šprochu je pravdy trochu, existujú výnimky. Ďalej je pravdou, že takmer všade na svete je na pozícii šéfkuchára chlap. A pritom všetci dobre vieme, že varenie sa u nás považuje za čisto ženskú záležitosť.
Ďalší z receptov "starej matere". Každý iste pozná chuť karfiolu. Vyprážaný, varený, mixovaný... ale kvasený karfiol je skutočná lahôdka. Neveríte? Vyskúšajte!
Patrím medzi tú časť mužského pokolenia, ktorá rada varí, zavára, nakladá, vypeká, griluje, vymýšľa nové a nové kombinácie receptúr a v neposlednom rade si ich overuje na svojich blízkych. Medzi klasiku v potravinovom reťazci sezónnych špecialít Slovenska nepochybne patria kvasené uhorky, hovorovo "kvasáky". Každý ich robí inak, viac či menej úspešne.